Rode Kruis drukt de overheid op het hart: vergeet meest kwetsbaren niet

De overheid moet tijdens de tweede coronagolf de meest kwetsbare mensen niet uit het oog verliezen bij de hulpverlening en de ontwikkeling van steunmaatregelen. Die oproep doet het Rode Kruis woensdag.

Foto door Alvin Decena via Pexels

De hulporganisatie is bezorgd over de situatie van kwetsbare mensen in Nederland tijdens de tweede golf. Volgens de organisatie hebben steeds meer mensen hulp nodig door de crisis. “Niet iedereen die zijn baan verliest of tijdelijk niet kan werken, heeft nu recht op overheidssteun. Een deel van hen, zoals seizoenarbeiders en schoonmakers die informeel werk doen, komt zonder inkomen al snel in ernstige omstandigheden terecht.” Informeel werk is werk dat niet staat geregistreerd bij de Belastingdienst.

Zo zouden er steeds meer mensen zijn die niet genoeg te eten hebben. In sommige gevallen zijn mensen door de crisis hun huis of opvangplek kwijt. Ook lopen ze meer risico om slachtoffer te worden van mensenhandel of uitbuiting, aldus het Rode Kruis. De hulporganisatie verwacht dat de groep mensen die in hun levensonderhoud worden bedreigd, steeds groter wordt. “Bovendien is deze groep niet altijd zichtbaar. Dat maakt de situatie er niet makkelijker op”, zegt directeur Marieke van Schaik van het Rode Kruis.

Het Rode Kruis stipt verder aan dat het voor dak- en thuisloze mensen niet mogelijk is om in zelfisolatie te gaan bij klachten. “Het is belangrijk in de komende periode voldoende en veilige opvang voor hen te garanderen. Mede gezien de capaciteitstekorten in de maatschappelijke opvang de afgelopen jaren.”

(Bron en volledig artikel Hart van Nederland)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *