ReumaNederland: ‘Paracetamol 1000 mg, lage dosis vitamine D en kalktabletten weer in basispakket’

ReumaNederland wil dat paracetamol in de dosis 1000 mg weer via het basispakket wordt vergoed voor mensen die dit middel lang nodig hebben. Ook lage doseringen van vitamine D en verder kalktabletten moeten weer in het pakket komen voor deze groep, zegt de organisatie die opkomt voor reumapatiënten.

Sinds vorig jaar zitten bepaalde hoeveelheden paracetamol, vitaminen en mineralen niet meer in het pakket omdat mensen ze zelf kunnen kopen bij drogist of apotheker. Maar volgens onderzoeksinstituut Nivel deze week zijn er ongewenste effecten van de maatregel, zoals het in plaats van paracetamol voorschrijven van middelen met een “minder gunstig risicoprofiel”, die wel worden vergoed.

Vitamine D wordt vaker wordt voorgeschreven in week- of maand doseringen, die wel vergoed worden terwijl ze aanzienlijk duurder zijn. Calcium wordt vaker voorgeschreven in een combinatiepreparaat.

Patiënten praten weinig met arts of apotheek over de veranderingen, waarvan de gevolgen dus niet altijd goed in de gaten worden gehouden. Behalve dat er keuzes worden gemaakt voor te vergoeden en soms duurdere middelen, is de ontwikkeling dus ook niet veilig. Het Nivel zag zelfs dat een klein deel van de mensen maar met de middelen ophoudt.

(Bron en volledig artikel Nationale Zorggids)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *