Provincies maken zich druk om huisartsentekort in krimpregio’s

Zeeland en Friesland maken zich druk om het tekort aan huisartsen in de provincies. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen willen de meeste partijen dat er iets wordt gedaan om de basiszorg in dunbevolkte gebieden te waarborgen. “Het huisartsentekort is een landelijk probleem voor heel Nederland, maar wordt in een aantal regio’s buiten de Randstad het meest gevoeld”, zegt Annemarie Noordhoek van ZHCo-PeriScaldes, een samenwerkingsorganisatie van Zeeuwse huisartsen boven de Westerschelde.

De Fryske Nasjonale Partij (FNP), die in het Friese provinciebestuur zit, wil dat de landelijke overheid instapt. “Wij hebben ongeveer 1,5 jaar geleden een campagne gehad, die heeft toen meerdere huisartsen aangetrokken. Maar als we niets doen, dan komt de grote klap nog in de zorg”, zegt lijsttrekker Sijbe Knol.”Er moet actie komen van het Rijk en er moeten meer huisartsen worden opgeleid. Dat is een basisvoorziening en die moet bereikbaar blijven voor iedereen.” Ook Friese coalitiepartners VVD en PvdA willen huisartsen blijven aantrekken naar de provincie.

De Zeeuwse coalitiepartijen willen ook dat de zorg op peil blijft. “Wij zien het tekort aan huisartsen als een Zeeuws breed probleem met impact voor onze inwoners, ondernemers en vele bezoekers”, laat VVD Zeeland weten. “Als provincie ondersteunen we nu al de campagne met de vakantiedokter om nieuwe huisartsen aan te trekken.” Bij dat project doen waarnemend huisartsen dienst in Zeeland. Ze krijgen daarbij een vakantiehuis aangeboden, zodat ze de provincie beter leren kennen. De provincie Zeeland heeft het initiatief in de afgelopen drie jaar gesubsidieerd.

(Bron en verder lezen: Skipr)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *