Praktijkondersteuning huisartsen gered na draai Zilveren Kruis

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis gaat een nieuw financieringssysteem voor huisartsenpraktijkondersteuners voorlopig niet verplichten. Daarmee reageert de verzekeraar op het brede protest onder huisartsen dat in december ontstond.

Foto door MART PRODUCTION via Pexels

De artsen vreesden toen dat hun praktijkondersteuners onder de nieuwe regels onbetaalbaar zouden worden en dat daarmee de lokale zorg ernstig zou gaan verschralen. Deze praktijkondersteuners zijn de spin in het web bij het organiseren van de zorg voor mensen met diabetes, astma of hart- en vaatziekten. Als bijvoorbeeld een oudere patiënt na een operatie thuis moet revalideren, is het de praktijkondersteuner die de wijkverpleging inschakelt of een aangepast bed regelt.

Ook preventie is een belangrijke taak. De ondersteuners bellen of versturen berichten naar kwetsbare mensen om zich op tijd te laten onderzoeken. De praktijk leert dat een groot deel anders niet komt opdagen voor de jaarcontroles.

Maar juist deze tijdrovende, organiserende taken van praktijkondersteuners zouden niet meer direct vergoed worden uit het speciale potje dat tot eind 2021 bestond. Vanaf dit jaar moesten praktijkondersteuners zichzelf verdienen door meer consulten en medische verrichtingen te declareren.

(Bron en volledig artikel NOS)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *