Paracetamol, aspirine, ibuprofen en diclofenac: wat zijn de verschillen?

Bij pijn kan een pijnstiller verlichting geven. Maar er bestaan allerlei soorten pijnstillers. Wat zijn de verschillen? Welke pijnstiller kun je het best gebruiken bij welke pijn? Welke pijnstillers worden het meest gebruikt en wat zijn de verschillen in werking tussen paracetamol, aspirine, ibuprofen en diclofenac?

Wanneer je last hebt van een plotse of aanhoudende pijn, dan kan een pijnstiller de pijn verlichten. Het is een geneesmiddel die verschillende soorten pijn kan verminderen of verlichten. Ze werken op verschillende manieren in op ons perifere of centrale zenuwstelsel. Onze hersenen en de ruggengraat vormen het centrale zenuwstelsel en het perifere deel is de verbinding tussen het centrale zenuwstelsel, de spieren en de organen. Het bestaat uit zenuwen en kleine concentraties grijze stof.

De paracetamol is de meest gebruikte pijnstiller ter wereld. Naast dat paracetamol de pijn verlicht, heeft het ook een koortsverlagende werking. Een paracetamol is een relatief veilig en licht geneesmiddel en mag ook gebruikt worden wanneer je zwanger bent. De kans op bijwerkingen zijn in verhouding klein wanneer je de aanbevolen dosering aanhoudt. In de meeste gevallen begint de werking van een paracetamol na 15 tot 30 minuten te werken. Je kunt deze pijnstiller nemen bij verschillende soorten pijn. Denk hierbij aan: hoofdpijn, keelpijn, oorpijn, spierpijn, gewrichtspijn, menstruatieklachten en artrose. Maar ook bij koorts, griep en verkoudheid. Dus heb je pijnklachten die niet zijn ontstaan door een ontstekingsreactie, dan is een paracetamol de juiste keuze wanneer je een pijnstiller wilt innemen.

Meer lezen over aspirine, ibuprofen en diclofenac op Dokter.nl? Klik dan hier!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *