Overlevingskansen bij kanker stijgen verder, maar niet bij alle soorten

Het aantal mensen met kanker dat de eerste 5 jaar na de diagnose nog leeft, is gestegen. Dat geldt ook voor het aantal mensen dat de eerste tien jaar in leven blijft, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie, die beheerd wordt door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

In de cijfers staat hoe de overlevingskans van kankerpatiënten steeg in de periode van 2011 tot en met 2020 ten opzichte van de tien jaar daarvoor. Tussen 2011 en 2020 bleef 66 procent van de mensen minimaal vijf jaar in leven nadat er kanker was vastgesteld. In de tien jaar daarvoor was dat percentage nog 58.

Het aantal mensen dat tien jaar na de diagnose kanker nog leeft, is gestegen van 51 naar 59 procent. Volgens IKNL is de gestegen kans om langer te leven met kanker te danken aan betere diagnoses en behandelingen.

Patiënten met uitzaaiingen van een tumor waarvan de exacte plek in het lichaam niet bekend is hebben slechts 5 procent kans om de eerste vijf jaar te overleven. Bij de behandeling van zo’n tumor is de afgelopen decennia ook weinig vooruitgang geboekt. Dat geldt ook voor blaas- en maagkanker. Het aantal mensen dat vijf jaar in leven bleef na de diagnose is bij deze kankersoorten in de laatste dertig jaar nauwelijks gestegen.

(Bron en verder lezen: NOS)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *