Onderzoek: Mantelzorg is van grote invloed op de relatie

Is mantelzorg van invloed op je relatie? Ben je nog wel de partner, het kind of de ouder van je naaste? Of ben je puur de zorgverlener geworden? MantelzorgNL en Stichting Sick and Sex hebben hier onderzoek naar gedaan.

Uit dat onderzoek blijkt dat mantelzorgers minder emotionele- en fysieke intimiteit ervaren met hun zorgvrager dan voorheen. Ook neemt de belasting toe wanneer een mantelzorger zich meer zorgverlener voelt dan iemands partner, kind of ouder. Wanneer een mantelzorger zich voornamelijk zorgverlener voelt, komt de bevestiging dat de oorspronkelijke relatie er niet meer is.

Dit zie je vervolgens ook terug in de cijfers over de belasting van mantelzorgers. Waar mantelzorgers die de oorspronkelijke relatie nog voelen een 6,02 geven voor de belasting, loopt dit juist op naar een 7,68 als iemand zich alleen nog zorgverlener voelt. Ook ervaren mantelzorgers minder fysieke- en emotionele intimiteit met hun zorgvrager dan voorheen. Dit gaat o.a. om samen lachen, huilen, steun geven, een arm om iemand heen slaan of een knuffel geven.

(Bron en verder lezen: Zorg voor Beter)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *