Ieder(in), Netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, vraagt het kabinet en de Tweede Kamer bij het opstellen van deze plannen voor de ‘anderhalvemeter-samenleving’ mensen met een beperking of chronische ziekte te betrekken. De maatregelen moeten ook voor hen kunnen werken.
De corona-maatregelen treffen mensen met een beperking of chronische ziekte hard met uitsluiting en isolement als gevolg. Ieder(in) vraagt het kabinet en de Tweede Kamer bij het opstellen van deze plannen voor de ‘anderhalvemeter-samenleving’ mensen met een beperking of chronische ziekte te betrekken. De maatregelen moeten ook voor hen kunnen werken. Het gaat hierbij hervatten van door de crisis gestopte zorg en ondersteuning, maar ook over vervoer, wonen, school, werk, het gebruik van de openbare ruimte en inkomen.
Bij de coronamaatregelen moet veel meer rekening worden gehouden met wat nodig en mogelijk is voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Een voorbeeld hiervan is dat de toegankelijkheid van de treinen voor rolstoelgebruikers wordt vergeten in het nadenken over het aanpassen van het openbaar vervoer. Of dat bij het verplicht gebruik van een winkelkarretje in de supermarkt niet uitvoerbaar is voor rolstoelgebruikers.
Ook het preventieve gebruik van beschermingsmiddelen is nog steeds niet goed mogelijk omdat bij de verdeling vooral wordt uitgegaan van inzet bij (mogelijke) besmetting. Het gebruik van beschermingsmiddelen kan helpen het sociaal isolement van mensen met een beperking of chronische ziekte te doorbreken en bezoek weer mogelijk te maken.
(Bron en volledig artikel Ieder(in))