Onderzoek gestart naar CALD, de nieuwe chronische longziekte door corona

Het Longfonds wil patiënten, artsen en onderzoekers verenigen om samen de nieuwe chronische longziekte te bestrijden die ontstaat als het coronavirus uit het lijf is vertrokken.

Het Longfonds waarschuwt dat het voortwoekerende coronavirus in veel gevallen leidt tot een nieuwe chronische longziekte. De littekens in de longen veroorzaken een soort longfibrose, maar met een totaal andere oorzaak. De nieuwe ziekte die naast astma en COPD komt te staan, heeft ook al een naam: CALD, wat staat voor Covid Associated Lung Disorder.

Om te voorkomen dat patiënten na genezing van corona jarenlang blijven rondlopen met onbegrepen klachten, zoals dit bij de andere overgesprongen dierziekte Q-koorts gebeurde, wil het Longfonds hen in een vroegtijdig stadium registreren, en koppelen aan medische zorg en wetenschappelijk onderzoek.

“We weten zeker dat er een grote, nieuwe patiëntengroep op ons afkomt, en we móeten daarop voorsorteren, maar we weten natuurlijk ook heel veel niet”, zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds vandaag in Trouw. Naast fibrose kunnen ex-coronapatiënten ook lijden aan trombose. Maar wat de uiteindelijke langetermijngevolgen van corona voor de longen zijn, zal zich de komende jaren pas openbaren.

(Bron en volledig artikel Trouw)

Kijk ook op Coronalongplein.nl, het nieuwe digitale platform van het Longfonds, over de gevolgen van corona op de longen.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Mw. V. van Tiggelen schreef:

    Ik was op 1 maart j.l ziek gemeld. Had alle symptomen van Corona alleen geen hoge koorts. Kreeg gelijk antibiotica maar ben heel ziek geweest. Ik ben negatief getest maar ben sinds die tijd nog steeds benauwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *