Operatie stelt de overgang uit

Rode wangen, opvliegers en stemmingswisselingen – de overgang of menopauze is meteen voelbaar. Maar de gevolgen op lange termijn zijn veel erger dan opvliegers – denk aan alzheimer en infarcten. Nu moet een baanbrekende operatie het ontstaan van problemen met wel 20 jaar uitstellen.

Afbeelding: hypnotherapie.nl

Een vrouw van 50 gaat moe op de bank zitten. Het zweet breekt haar uit en ze is duizelig. Ze is in de overgang of menopauze, en diep in haar hersenen zijn haar zenuwcellen een drastische ontwikkeling begonnen die haar leven zal veranderen.

Na een paar minuten is de vrouw bijgetrokken en staat ze op, maar wat zou ze ook al weer doen? Toen ze binnenkwam, wist ze het nog, maar nu heeft ze geen idee meer.
Zo’n situatie is voor veel vrouwen heel gewoon. De overgang – de leeftijd waarop de menstruatie stopt en de eierstokken niet meer werken zoals voorheen – is vooral bekend vanwege de zogeheten opvliegers, waarbij het bloed naar het gezicht stroomt en het zweet op het voorhoofd staat.
Maar onderzoekers hebben ontdekt dat de kwalen veel erger zijn – en zich overal in het lichaam voordoen.

Een van de ergste aandoeningen is de ziekte van Alzheimer. In een paar jaar tijd kan de overgang de stofwisseling van de hersenen veranderen en weefsel afbreken, wat ten koste gaat van het geheugen.
Tot voor kort werd dit beschouwd als een onvermijdelijk aspect van het leven van een vrouw. Maar daar brengen wetenschappers nu verandering in. Ze testen al chirurgische ingrepen en medicijnen die de overgang tot wel 20 jaar kunnen uitstellen.

Tekst gaat verder onder de advertentie



De vruchtbaarheid van een vrouw hangt af van een uitgebalanceerd samenspel tussen haar hersenen en geslachtsorganen.
Tijdens een menstruatiecyclus sturen twee hersengebieden, de hypothalamus en de hypofyse, gezamenlijk het hormoon FSH naar de eierstokken, wat de aanmaak van eiblaasjes in gang zet.
Naarmate ze groeien, scheiden de blaasjes steeds grotere doses oestrogeen en inhibine af, twee geslachtshormonen, waardoor de hersenen de productie van FSH remmen.

Wanneer de blaasjes groot genoeg zijn en de eitjes erin rijp worden, scheiden de hersenen een ander hormoon af: LH. Dit wordt kort maar intensief geproduceerd, en wanneer de hoeveelheid op het hoogtepunt is, krijgt de vrouw een eisprong.

(Bron en volledig artikel Wetenschap in Beeld)

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *