Ook een griepprik halen gaat dit jaar iets anders dan anders

In deze coronatijd zou je het bijna vergeten, maar met de start van de herfst is het griepseizoen ook voorzichtig aangebroken. Dat betekent dat zo’n zes miljoen Nederlanders een uitnodiging voor een griepvaccinatie krijgen. Het RIVM verwacht dat dit jaar door het coronavirus meer mensen de griepprik zullen halen. Met de huidige coronamaatregelen is dat een hele organisatie voor de huisartsen die de vaccinaties verzorgen.

Foto: Pexels

Normaal gesproken reageert ongeveer de helft van de mensen op de uitnodiging voor de prik, maar het RIVM denkt dat dit jaar meer mensen komen vanwege de coronapandemie. Er zijn om die reden ruim een half miljoen vaccinaties meer ingekocht, zegt Rob Riesmeijer van het RIVM. Het gaat in totaal om 3,8 miljoen vaccinaties.

“De griepprik is de beste bescherming tegen griep”, zegt hij. “In Nederland is er toch een vrij forse groep mensen die tot een risicogroep behoren. Mensen die door onderliggende aandoeningen een hoger risico hebben op een ernstiger beloop van de griep.”

Het RIVM gaat bij de start van het vaccineren goed monitoren of inderdaad meer mensen zich laten vaccineren. Als dat het geval is kunnen er geen extra vaccins worden besteld. In maart is er al een bestelling bij de farmaceuten geplaatst, bijmaken kan niet zomaar. Mocht er dan toch een tekort ontstaan, dan volgt overleg met het ministerie en wordt gezonde 60-plussers gevraagd om de prik niet te halen.

(Bron en volledig artikel NOS)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *