Onderzoek: Populaire merken paracetamol niet vervuild met kankerverwekkende stof

Elf populaire merken van paracetamol die in Nederland te koop zijn in supermarkten, drogisterijen en apotheken zijn niet vervuild met de kankerverwekkende stof PCA, blijkt woensdag uit onderzoek van NRC en het televisieprogramma Zembla.

Foto: Cbg-med

NRC en Zembla lieten onderzoek uitvoeren omdat er mogelijk een kankerverwekkende stof op de Nederlandse markt was terechtgekomen. Het zou gaan om de stof 4-chlooraniline, afgekort PCA, in paracetamol van de Chinese producent Anqiu Lu’an Pharmaceutical. Naast het verwekken van kanker, kan de stof ook menselijk DNA aantasten.

Zembla en NRC lieten eerder al monsters van paracetamol van Anqiu Lu’an Pharmaceutical onderzoeken door een gecertificeerd laboratorium in Duitsland. Drie partijen bleken vervuild te zijn met PCA.

De vervuilde stof was begin 2019 gemaakt. In totaal werden er ongeveer 36 miljoen pillen gemaakt van de stof. Het was niet duidelijk waar ter wereld de pillen waren terechtgekomen. Wel was bekend dat de Chinese fabriek in de afgelopen jaren ook in Nederland geleverd heeft, maar toezichthouders wilden niet zeggen of de vervuilde stof ook in pillen in Nederland verwerkt was.

Naar aanleiding van de geteste monsters lieten NRC en Zembla pillen van elf populaire merken paracetamol onderzoeken door een gecertificeerd laboratorium in België. Het gaat onder meer om huismerken van Albert Heijn, Kruidvat, Jumbo, Etos en Trekpleister en paracetamol van Panadol, Livsane en Sanias. In geen van de pillen werd PCA gedetecteerd.

(Bron en volledig artikel NU.nl)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *