Nieuwe studie: levensverwachting met diabetes type 1 dertien jaar lager

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Nederlanders van 45 met diabetes type 1 leven gemiddeld dertien jaar korter dan mensen zonder de ziekte. Voor mensen met type 2 is dat gemiddeld vier jaar korter, blijkt uit onderzoek van het RIVM en het Nivel in opdracht van het Diabetes Fonds. Het is voor het eerst dat er in Nederland zo’n specifiek onderzoek is gedaan.

Het verschil in de levensverwachting komt doordat mensen type 1 vaak op jongere leeftijd (gemiddeld rond hun 35ste) krijgen dan mensen die type 2 krijgen (rond de 60 jaar). Daardoor heeft type 1 meer tijd om het lichaam aan te tasten.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat elk jaar zo’n 39.000 45-plussers met diabetes overlijden. Dat is een kwart van het totaal aantal sterfgevallen in de leeftijdscategorie.

Verder blijkt dat mensen die tussen de 40 en 75 jaar zijn en lijden aan diabetes type 1 vijf keer meer kans hebben om te overlijden dan mensen zonder de ziekte. Bij type 2 is die kans twee keer zo groot. Schokkende cijfers, zegt Rens Vandeberg, manager Kennis en innovatie van het Diabetes Fonds, in het NOS Radio 1 Journaal.

(Bron en volledig artikel NOS)

Lees ook: Dit is diabetes

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *