Nieuwe methode voor borstreconstructie vergoed door zorgverzekering

Onderzoek heeft aangetoond dat het veilig is om een geamputeerde borst volledig te reconstrueren met het eigen vetweefsel. Patiëntes die voor deze nieuwe behandeling kozen, hebben bovendien uiteindelijk een betere kwaliteit van leven dan bij andere vormen van borstreconstructie. De borstreconstructie met eigen vetweefsel wordt vanaf 1 januari 2023, onder bepaalde voorwaarden, vergoed door de zorgverzekeraars. Dat meldt het Maastricht UMC+.

De afgelopen jaren onderzocht een team, onder leiding van het Maastricht UMC+, deze behandeling in een grootschalige studie met de naam BREAST Trial I & II. De afgelopen jaren publiceerden de onderzoekers in verschillende wetenschappelijke tijdschriften over dit onderzoek.

Bij een deel van de vrouwen met borstkanker is het verwijderen van een gehele borst de beste behandeling. Ook komt het voor dat vrouwen hun borsten preventief laten verwijderen, omdat ze als drager van een bepaald gen verhoogd risico hebben op borstkanker. Voor het reconstrueren van de verwijderde borst waren tot nu toe twee methodes. Ten eerste het plaatsen van een implantaat, ofwel siliconen prothese. Maar deze methode is niet in alle gevallen geschikt, bijvoorbeeld als de patiënte radiotherapie moet of heeft ondergaan. Ten tweede is er een borstreconstructiemethode met een vrije lap, zoals de zogenaamde DIEP lap. Hiervoor wordt huid- en vetweefsel weggenomen van de buik en op de plaats van de borst teruggeplaatst. Deze methode heeft als nadeel dat de operatie zo’n zes tot acht uur duurt en een permanent litteken op de buik achterlaat.

(Bron en verder lezen: Nationale Zorggids)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *