Het coronavirus SARS-CoV-2 is inmiddels al in 212 landen wereldwijd opgedoken. En het virus is al bij meer dan 4 miljoen mensen vastgesteld. Meer dan 280.000 mensen zijn reeds door toedoen van het virus overleden. Maar terwijl het virus zich zo snel over de aarde heeft verspreid, neemt ook onze kennis over het virus hand over hand toe. Zo hebben onderzoekers de afgelopen maanden meer inzicht gekregen in hoe het virus onze cellen infecteert en hoe ons lichaam daarop reageert.
Chinese onderzoekers hebben die kennis nu gebundeld en beschrijven in het blad Frontiers in Public Health – hoe het virus huishoudt in het menselijk lichaam. En hoe ernstig zieke coronapatiënten lijdzaam moeten toezien hoe hun eigen immuunsysteem – ontworpen om af te rekenen met lichaamsvreemde stoffen zoals het coronavirus – zich tegen hen keert.
Wanneer mensen besmet raken met SARS-CoV-2, bindt het virus zich met de kenmerkende ‘spikes’ – te vinden aan de buitenzijde van het virusdeeltje – aan een cel, om deze vervolgens binnen te dringen. Ons immuunsysteem komt daarop in actie. Maar loopt daarbij soms te hard van stapel. Bij ernstig zieke coronapatiënten ontstaat er een zogenoemde ‘cytokinestorm’. “Deze storm is een over-activatie van witte bloedcellen die te grote hoeveelheden cytokines – moleculen die ontstekingsreacties stimuleren – in het bloed loslaten,” vertelt onderzoeker Daishun Liu.
(Bron en volledig artikel Scientas)