Niet altijd meer levenslange behandeling voor hepatitis B nodig

Met een relatief eenvoudige bloedtest, die nu al in veel ziekenhuizen kan worden uitgevoerd, kunnen artsen bij hun patiënten met chronische hepatitis B bepalen of zij veilig kunnen stoppen met hun medicatie.

Dat heeft hepatoloog-epidemioloog dr. Milan Sonneveld van het Erasmus MC ontdekt in een internationale studie. Deze week publiceerde hij daarover in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Hepatology. Sonneveld en zijn onderzoeksgroep ontdekten dat in het bloed van hepatitis B-patiënten twee hepatitis B-eiwitten te vinden zijn, aan de hand waarvan kan worden voorspeld of het virus weer opvlamt als ze stoppen met virusremmers.

Dat is een belangrijke ontdekking, zegt Sonneveld. ‘Chronische hepatitis B-patiënten moeten levenslang virusremmers slikken. Die zorgen ervoor dat het virus zich niet meer reproduceert, en dat het DNA van het virus niet meer te vinden is in het bloed. Maar het virus verdwijnt nooit helemaal en kan weer opvlammen als er geen virusremmers meer worden toegediend.

(Bron en verder lezen: de Zorgkrant)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *