Meer mensen aan dure pillen, zorgkosten omhoog

(Bron: Telegraaf)
Dure geneesmiddelen tegen aandoeningen als kanker, reuma en chronische darmontstekingen zijn de afgelopen jaren per patiënt fors goedkoper geworden. Maar omdat meer mensen ze zijn gaan gebruiken, zijn de totale kosten voor die medicijnen de afgelopen jaren toch fors toegenomen – tussen 2013 en 2017 met meer dan €100 miljoen per jaar.

Foto: Pexels.com

In 2017 – het laatste jaar waarover cijfers zijn – ging het om €2,1 miljard, blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De ’dure geneesmiddelen’ die in die berekening zijn meegenomen, zijn geneesmiddelen waarvan de kosten per persoon vele malen hoger zijn dan de kosten voor reguliere medicijnen.

In die groep geneesmiddelen valt bijvoorbeeld adalimumab, ook bekend als Humira, dat onder meer gebruikt wordt tegen de ziekte van Crohn en sommige vormen van reuma. Dat middel wordt voor 100% door de zorgverzekering vergoed, en dat kost jaarlijks meer dan €200 miljoen.
Het aantal mensen dat gebruik maakt van adalimumab en andere dure medicijnen is tussen 2013 en 2017 verdubbeld, aldus het CBS. Dat verklaart de forse toename van de totale kosten – van €1,4 naar €2,1 miljard – terwijl de kosten van de medicijnen per persoon juist zakten – van €11.270 naar €8160.

Lees het hele artikel hier!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *