Corona raakt mensen met beperking ongekend hard: ‘We zijn zo gefrustreerd’

(Bron: RTL Nieuws)
De coronacrisis raakt zo’n 1,5 miljoen mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking ongekend hard. Daarvoor waarschuwt belangenorganisatie Ieder(in). Veel zorg is weggevallen, mensen vereenzamen en mantelzorgers lopen over. “Mijn dochter is haar dagbesteding kwijt en is helemaal gefrustreerd geraakt”, zegt Hanna Blom.

Photo by cottonbro from Pexels

“De problemen die verstandelijk en lichamelijk gehandicapten ervaren zijn tot nu toe zwaar onderbelicht. En dat terwijl 1,5 miljoen mensen ongekend hard worden geraakt”, zegt Illya Soffer, directeur van belangenorganisatie Ieder(In). “Het gaat om lichamelijk beperkten, maar ook om verstandelijk beperkten die in instellingen wonen. Jong of oud: de crisis slaat keihard toe op hun levens.”

Bij 60 procent van de mensen met een beperking is de zorg die zij nodig hebben, gestopt of verminderd vanwege de corona-epidemie, blijkt uit een grote enquête van de belangenorganisatie. Bijna de helft gaat er lichamelijk op achteruit door de corona-maatregelen.

Zo’n 170.000 gehandicapten wonen in een (gesloten) instelling. “Driekwart van de instellingen heeft besloten dat bezoek niet meer toegestaan is. Ouders kunnen hun kinderen niet meer bezoeken, bewoners missen hun familie. Het zorgt voor vreselijk verdrietige kwesties”, zegt Soffer.

Lees het hele artikel hier!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *