‘Kwetsbaren zullen komende tijd nog moeten oppassen’

Voor mensen met een kwetsbare gezondheid is het versoepelen van de coronamaatregelen geen goed nieuws. “De samenleving gaat niet voor iedereen open”, erkent viroloog en lid van het Outbreak Management Team (OMT) Marion Koopmans. Kwetsbaren zullen komende tijd nog echt moeten “oppassen”.

Foto: Twitter @MarionKoopmans

Het OMT stelde in het laatste advies aan het kabinet dat kwetsbare mensen, die mogelijk ernstig ziek kunnen worden van het coronavirus, zichzelf in de komende periode kunnen beschermen door bijvoorbeeld drukte te vermijden en toch een mondkapje te blijven dragen. De verantwoordelijkheid voor het beschermen van kwetsbaren wordt daarmee te veel bij deze mensen zelf neergelegd, vindt het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte Ieder(in).

Koopmans begrijpt die kritiek. “Als viroloog zou ik ook liever zien dat het langzamer zou gaan.” Ze wijst echter op de koersverandering die het kabinet kort geleden aankondigde. “Het kabinet kijkt nu niet meer alleen naar de belasting van de zorg, maar ook van de samenleving en dat is nu eenmaal een lastige afweging.” De druk om te versoepelen is groot en daarin meegaan is volgens Koopmans “de keuze die nu gemaakt is door het kabinet”. Daar hoort bij dat kwetsbare mensen nog een tijdje extra moeten opletten, zo redeneert de viroloog.

(Bron en volledig artikel Nationale Zorggids)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *