Kwetsbare mensen moeten nu nóg beter oppassen, maar hoe doe je dat?

Terwijl de meeste mensen blij zijn met de versoepelingen, breekt er voor honderdduizenden anderen een spannende tijd aan. Wie kwetsbaar is moet na twee stressvolle jaren nóg voorzichtiger zijn, want zonder afstandsregels en de verplichte mondkapjes komt het virus weer een stap dichterbij. Jezelf beschermen én deelnemen aan de samenleving is en blijft voorlopig voor hen vrijwel onmogelijk.

Afbeelding: Anderhalvemeterstore,nl

“Anderhalve meter afstand, mondkapjes en thuiswerken waren nou juist drie maatregelen waar je kwetsbaren in de samenleving mee kunt beschermen”, zegt epidemioloog Alma Tostmann van het Radboudumc. Ze begrijpt dat er versoepeld wordt, maar niet waarom juist deze maatregelen nu losgelaten worden.

Veel kwetsbare mensen houden zich al een tijd verre van de buitenwereld. Bij hen werkt vaccinatie onvoldoende. Ze vermijden daarom ieder risico op een besmetting. “Iedereen heeft het zwaar gehad tijdens lockdowns, maar voor mij is er nooit een einde aan die lockdowns gekomen”, zegt de 25-jarige Nadia Buiter. Ze lijdt aan drie chronische ziektes, waardoor een coronabesmetting voor haar ingrijpende gevolgen kan hebben.

(Bron en volledig artikel NOS)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *