Hoe zit het nu echt met lipoedeem? ’Er is veel onbegrip’

’Jij bent dik’ en ’Ga eens afvallen’. Het is een greep uit de opmerkingen die mensen met de aandoening lipoedeem te horen krijgen, zo bleek uit de reacties op het artikel waarin Nella vertelt over haar lipoedeem. Echter kunnen zij soms helemaal niets doen aan de vetophopingen waarvan zij last hebben, zo vertelt dermatoloog Anne Berthe Halk van Bergman Clinics. Zij is gespecialiseerd in lipoedeem en maakt onderdeel uit van de landelijke lipoedeem expertgroep. „Patiënten stuiten vaak op onbegrip.”

„Lipoedeem is een aandoening die gekenmerkt wordt door disproportionele vetverdeling, waarbij er overtollig vet ontstaat”, vertelt drs. Halk. Het komt vooral voor op de armen en de benen. Echter is er nog relatief weinig bekend over lipoedeem. Er bestaat helaas nog geen test of onderzoek waardoor er met 100% zekerheid een diagnose gesteld kan worden.”

De oorzaak van lipoedeem is ook nog vrij onbekend, aldus dermatoloog Halk. „Lipoedeem komt voornamelijk voor bij vrouwen. Er wordt daarom gedacht aan een hormonale oorzaak. Daarnaast denken we dat er ook een genetische component is. Hoeveel vrouwen precies last hebben van lipoedeem is lastig te zeggen. Sommige studies geven een schatting dat tot wel 10% van de vrouwen in mindere of meerdere mate er last van heeft. Ik denk dat er velen zijn die niet eens weten dat ze lipoedeem hebben.”

(Bron en volledig artikel Telegraaf)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *