‘Helft coronapatiënten op IC heeft stollingen in longen of hersenen’

Het is steeds duidelijker dat het coronavirus behalve infecties nog andere levensbedreigende complicaties veroorzaakt. Uit een onderzoek onder 184 patiënten op de intensive care, blijkt dat de helft trombose-verschijnselen krijgt. Mensen met dergelijke complicaties hebben een grotere kans om te overlijden. Tijdige behandeling is van levensbelang.

Het onderzoek werd uitgevoerd in drie Nederlandse ziekenhuizen: het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Rotterdams Erasmus Medisch Centrum. Artsen wereldwijd merkten al dat patiënten met covid-19 ook trombose-verschijnselen hebben, dit onderzoek toont nu aan hoe groot het probleem werkelijk is.

“We wisten niet dat zoveel coronapatiënten een trombose-complicatie kregen”, zegt hoogleraar Interne Geneeskunde Menno Huisman (LUMC) die samen met internist Rik Endeman (Erasmus MC) het onderzoek leidde. “De resultaten zijn wereldwijd met verbazing ontvangen. Men hield zich tot nu toe vooral bezig met infecties in de longen en de gevolgen daarvan, maar niet met trombose-complicaties.”
Juist daarom zijn de bevindingen van het onderzoek heel erg belangrijk, zegt Huisman. “Ook kunnen we hierdoor proberen er iets aan te doen. Door IC-patiënten een verhoogde dosis bloedverdunners te geven kan je de kans op trombose-complicaties verminderen, en zo mogelijk hun toestand verbeteren.”

(Bron en volledig artikel Nieuwsuur)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *