Groepsimmuniteit nog ver weg: ‘Vaccin moet echt de redding worden’

Ongeveer 5,5 procent van de Nederlandse bloeddonoren heeft antistoffen tegen het coronavirus ontwikkeld. Dat is een ‘bescheiden stijging’ ten opzichte van de 3 procent die werd gemeten in april. Het kan daardoor nog twee jaar duren voordat in Nederland groepsimmuniteit wordt bereikt.

Dat blijkt uit de cijfers van de tweede ronde van het grootschalige onderzoek naar groepsimmuniteit in Nederland die deze site bij de bloedbanken van Sanquin heeft opgevraagd. Hiervoor zijn in de periode van 10 tot 20 mei 7000 bloeddonoren getest. Het virus waarde toen ongeveer twaalf weken rond na de eerste officiële coronabesmetting in Nederland.

Bij het eerste grote landelijke onderzoek naar groepsimmuniteit bleek dat ongeveer 3 procent van de bloeddonoren antistoffen in het bloed had. Met deze grote bevolkingsonderzoeken moet duidelijk worden of in Nederland al een grote groep bestand is tegen het virus. Bij corona geldt dat als net iets meer dan 60 procent van deze ziekte is genezen, het virus veel moeilijker slachtoffers kan maken. Mensen zijn dan zodanig omringd met immune personen, dat de uitbraak uitdooft.

(Bron en volledig artikel AD)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *