Geen hogere btw. Je belast er heel Nederland mee!

Een grote groep organisaties uit de cultuur, sport, horeca en media heeft een paginagrote advertentie in de grote kranten geplaatst. Daarin roepen zij lezers op om in actie te komen tegen de btw-verhoging die de formerende partijen willen doorvoeren. “Onzichtbaar Ziek ondersteunt deze actie van harte, want de meeste chronisch zieken  en mensen met een beperking hebben vanwege de hoge zorgkosten al moeite rond te komen en dreigen door deze voorgenomen maatregelen eveneens nog meer aan de zijkant van de samenleving terecht te komen. Wij pleiten voor een inclusieve maatschappij en willen geen drempels, niet letterlijk en niet financieel!”, stelt beheerder Peter van Dartel Berkhey van Onzichtbaar Ziek.

In het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, BBB en NSC staat dat het btw-tarief van 9 procent voor overnachtingen en culturele goederen en diensten vanaf 2026 wordt afgeschaft. De btw stijgt dan naar 21 procent. Het lage btw-tarief blijft wel bestaan voor dagrecreatie en bioscopen.

In de oproep deze ochtend staat met grote letters: “Geen hogere btw, je belast er heel Nederland mee.” De organisaties vragen lezers om de advertentie uit te knippen en voor het raam te hangen. Ook kunnen lezers de oproep op sociale media plaatsen.

“De voorgenomen btw-verhoging is een extra belasting op jouw cultuur, sport, horeca en media”, staat in de advertentie. “Het is een extra belasting op je kostbare vrije tijd, op je nieuwsgierigheid, op het toejuichen van je favoriete voetbalteam, op het boek dat je wilt lezen, op je schilderij aan de muur, op je fanfare in de buurt, op een hotelovernachting in het land, op het tijdschrift in de trein, op de kickboksschool in de wijk, en op de krant die je op de hoogte houdt van de wereld om je heen.”

De oproep komt van organisaties uit verschillende sectoren. De actie wordt onder meer gesteund door de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond, Koninklijke Horeca Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Journalisten en Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek.

De afgelopen weken hebben organisaties uit verschillende sectoren al petities opgezet tegen de btw-verhoging van het beoogde kabinet. Zo werd een petitie in de boekenbranche meer dan 230.000 keer ondertekend.

(Bron en meer informatie: Geenhogerebtw.nl en NU.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *