AI-model kan risico op terugkeer van baarmoederkanker nauwkeurig voorspellen

Onderzoekers hebben een AI-model ontwikkeld dat het risico op de terugkeer van baarmoederkanker nauwkeurig kan voorspellen. Het model kan volgens wetenschappers van het LUMC een belangrijke rol spelen bij de behandeling van kankerpatiënten.

Het model Histopathology-based Endometrial Cancer Tailored Outcome Risk (HECTOR) is beter in voorspellen dan de huidige methoden. De bevindingen van dit onderzoek zijn maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine.

Baarmoederkanker komt veel voor en treft vooral vrouwen tussen de 55 en 80 jaar. Hoewel de ziekte vaak vroeg ontdekt wordt en daardoor goed behandelbaar is, zijn de vooruitzichten aanzienlijk slechter als de kanker binnen vijf jaar terugkeert.

De kans op terugkeer kan worden verkleind door een aanvullende behandeling met bestraling of chemotherapie, maar die behandelingen zijn ingrijpend voor de patiënten. Voor een op maat gemaakt behandelplan beoordeelt een patholoog daarom het tumorweefsel onder de microscoop. Maar HECTOR kan dat veel beter, vertelt hoofdonderzoeker Tjalling Bosse aan NU.nl. “Het gaat om doorbraaktechnologie.”

(Bron en verder lezen: NU.nl)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *