Floor heeft endometriose: ‘Er is niemand die dit herkent’

Veel mensen weten niet wat endometriose is. Toch komt deze aandoening aan de baarmoeder vaak voor en veroorzaakt die veel pijnklachten. De 28-jarige Floor ondervond dit aan den lijve.

Een jaar geleden had de 28-jarige Floor plotseling zoveel buikpijn, dat ze dacht dat ze blindedarmontsteking had. “Ik kreeg heel veel buikpijn, ik bleek een cyste in mijn buik te hebben en moest direct worden geopereerd. Toen vertelden ze dat ik endometriose (zie grijs kader) heb. Ik had geen idee wat dat was”, vertelt Floor aan EditieNL.

Floor had toen al zeven jaar een spiraaltje. Dat is mogelijk haar redding geweest. “Door het spiraaltje werd ik niet meer ongesteld en dat heeft de aandoening geremd. Ik heb ook veel geluk want ik ben waarschijnlijk vruchtbaar, en dat is niet vanzelfsprekend bij vrouwen met endometriose.”
Maar nu moet Floor erover nadenken of ze kinderen wil. Dan zou haar spiraaltje eruit moeten, en dat kan gevolgen hebben voor haar aandoening. “Als ik het spiraaltje laat verwijderen, word ik weer ongesteld. Dat kan gevaarlijk zijn, want dan kan endometriose weer toenemen en kan ik onvruchtbaar worden.”
….

Wat is endometriose?
Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat enigszins lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte voorkomt. Dat kan op verschillende plekken zitten: bijvoorbeeld op het buikvlies, maar ook op de organen in de buik, de darmwand of de baarmoederhals. Het ‘groeit’ daar en zorgt voor een ontsteking die allerlei klachten veroorzaakt.
Vrouwen met endometriose kunnen daardoor klachten hebben als menstruatiepijn, darm- en blaasproblemen, bloed uit de anus, vermoeidheid of pijn bij seks.
De chronische ontsteking zorgt vaak voor verminderde vruchtbaarheid, die overigens ook het gevolg kan zijn van vergroeiingen en verklevingen van eileiders en eierstokken. (bron: Endometriose stichting)

(Bron en volledig artikel EditieNL)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *