‘Fibromyalgie is in de hersenen te zien’

Onderzoekers hebben bijna de oorzaak achterhaald van fibromyalgie, een ziekte die chronische pijn over het hele lichaam veroorzaakt en niet altijd serieus genomen wordt. Patiënten met fibromyalgie hebben vaak erge pijn zonder bekende oorzaak. Nu zijn Zweedse en Amerikaanse onderzoekers het ontstaan van de ziekte echter op het spoor.

Foto door meo via Pexels

Fibromyalgie wordt gekenmerkt door chronische pijn op veel plekken in het lichaam, concentratiestoornissen, vermoeidheid en hoofdpijn. Het woord ‘fibromyalgie’ betekent pijn in pezen en spieren. Het is een ziekte waarbij verstoringen in het centrale zenuwstelsel tot verschillende soorten pijn in het hele lichaam leiden. Veel patiënten beschrijven de symptomen als het gevoel dat alles pijn doet. De ziekte is op dit moment niet te genezen, maar als de diagnose op tijd gesteld wordt, kun je er – met de noodzakelijke steun en behandeling – goed mee leven.

Het onderzoek duidt erop dat de ziekte het gevolg is van een ontstekingsreactie in de hersenen waarbij zogenoemde gliacellen, de steuncellen van het zenuwstelsel, betrokken zijn.

Toen bij 31 patiënten de activiteit van twee soorten gliacellen – microgliacellen en astrocyten – bekeken werd, bleek dat met name de microgliacellen zeer actief waren. Die spelen een centrale rol in het immuunsysteem van de hersenen en verwijderen daar onder meer lichaamsvreemde micro-organismen. Bij fibromyalgie lijken de microgliacellen te sterk te reageren en onnodige ontstekingen te veroorzaken.

(Bron en volledig artikel Wetenschap in Beeld)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *