‘Fabrikanten flessen de boel met lok-ingrediënt volkoren’

Fabrikanten moeten stoppen met het gebruiken van volkoren als ‘lok-ingrediënt’. Dat eist de  Consumentenbond van bedrijven die consumenten misleiden door hun product volkoren te noemen, terwijl maar een deel van het gebruikte meel volkoren is.

Foto door Tetyana Kovyrina via Pexels

“Veel fabrikanten gebruiken volkoren als verkooptruc op ongezonde producten met veel suiker of verzadigd vet”, zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. “Met volkorenclaims en graanhalmen op de verpakking proberen ze consumenten te verleiden. Die denken een gezonde keuze te maken, terwijl er vaak maar een klein deel volkorenmeel in zit. En hoeveel dat precies is, is vaak onduidelijk, zelfs als je de kleine lettertjes op de achterkant bestudeert. Fabrikanten moeten stoppen met die volkorenmisleiding en zich houden aan de richtlijnen van de NVWA.”

Volgens de Warenwet moet volkorenbrood altijd voor 100 procent uit volkorenmeel bestaan.Voor producten zoals crackers, beschuit, koekjes en pasta geldt een andere afspraak. Bij deze producten mag alleen ‘volkoren’ zonder verdere toelichting op de verpakking staan als er 100 procent volkorenmeel is gebruikt. Als er ook bloem in zit, moet dat op de voorkant van de verpakking staan en er moet duidelijk worden aangegeven welk percentage volkoren is en welk percentage bloem.

Bron en volledig artikel RTL Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *