Extreem dure medicijnen verdringen andere vormen van zorg

OPINIE

Welk peperduur nieuw medicijn kan nog worden vergoed? Het wordt tijd keuzes te maken, vindt André den Exter, universitair hoofddocent gezondheidsrecht in Rotterdam.

Met enige regelmaat wordt in de media een nieuw levensreddend geneesmiddel aangekondigd. De discussie over Zolgensma, een veelbelovend medicijn tegen een dodelijke spierziekte, betrof vooral de vraagprijs, namelijk 1.9 miljoen euro per patiënt. Inmiddels is de minister akkoord gegaan, en wordt Zolgensma vergoed uit het basispakket. Tegen welke prijs is onbekend, de onderhandelingen met de fabrikant zijn immers geheim.

Naast Zolgensma zijn nieuwe onderhandelingen gestart over Risdiplam, de vloeibare versie van Zolgensma: 4 tot 7 miljoen euro per patiënt. Het Zorginstituut, advies­orgaan van de minister, wil een korting van 93 procent, maar op voorhand is duidelijk dat de firma Roche daar niet mee akkoord zal gaan. De laatste aanwinst is Libmeldy, een veelbelovend geneesmiddel tegen een zeldzame stofwisselingsziekte. Inzet: 2,9 miljoen euro per patiënt.

Dergelijke voorbeelden maken pijnlijk duidelijk dat de betaalbaarheid van de gezondheidszorg grenzen heeft. Onze bereidheid om ­absurde prijzen te betalen, maakt de lijst van veelbelovende nieuwe geneesmiddelen langer, met voorspelbare gevolgen. Nu al verdringen extreem dure geneesmiddelen andere zorg.

(Bron en verder lezen: Trouw)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *