De Europese Commissie wil dat de farmaceutische industrie zich meer inspant om medicijnen te ontwikkelen voor de circa zevenduizend zeldzame maar ernstige ziektes. Daarnaast bereidt de Commissie maatregelen voor om prijsverschillen tussen de lidstaten voor hetzelfde geneesmiddel te verminderen.
Om nieuwe vaccins en medicijnen sneller te ontwikkelen stelt de Commissie voor de administratieve procedures voor het op de markt brengen, fors te bekorten. Dat gebeurt op dit moment al voor de coronavaccins in ontwikkeling. Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA in Amsterdam hoopt volgend maand de eerste vaccins goed te keuren. Dat kan omdat de onderzoeksfase deels parallel loopt aan de autorisatie van het vaccin waarmee veel tijd wordt bespaard. Brussel wil deze praktijk standaard maken, zo blijkt uit de farma-strategie die woensdag wordt gepresenteerd.
De strategie is de ‘politieke visie’ van de Commissie op de farmaceutische industrie in Europa, goed voor circa 800 duizend banen. De concrete maatregelen volgen in 2022, inclusief heikele kwesties als hoe lang het eigendomsrecht op een geneesmiddel mag duren als het mede met publiek geld is gefinancierd.
Nationaal en Europees wordt al jaren geijverd voor meer geld en aandacht voor zeldzame ziekten als neurologische problemen en uitzonderlijke types kanker. Daarvoor bestaan geen (of slechts heel dure) behandelingen omdat het kleine aantal patiënten dat eraan lijdt commercieel niet interessant is voor de farmaceutische industrie. De Commissie hoopt hier verandering in te brengen met meer EU-geld en het beter en sneller delen van onderzoeksdata. Nederland zette zich tijdens zijn EU-voorzitterschap in 2016 ook al in voor de ontwikkeling van de zogenoemde ‘weesgeneesmiddelen’ voor zeldzame ziekten.
(Bron en volledig artikel Volkskrant)