Ervaringsdeskundigen helpen vaker ggz-patiënten: ‘In hetzelfde schuitje gezeten’

Ze hebben zelf psychiatrische problemen gehad en ondersteunen mensen die daar nu mee kampen: Ervaringsdeskundigen in de ggz worden steeds meer ingezet. “Ze hebben in hetzelfde schuitje gezeten. Dat merk je aan bepaalde woorden en dat voel je”, zegt Paul* (49). Hij heeft een bipolaire stoornis en is verslavingsgevoelig.

Foto door Eleanor Jane via Pexels

“Nog even een peukie roken”, zegt hij in de bungalow van zorginstelling Umah-hai in Doorn en verdwijnt achter een kralengordijn de tuin in. Paul woont hier en krijgt er psychosociale begeleiding en ondersteuning. Dit keer van ervaringsdeskundige Oscar Römer (64), die tot vijftien jaar geleden kampte met een harddrugsverslaving. Ze mediteren en praten in een groepje over wat er bij ze naar boven komt. De sessie wordt ‘Zelfreflectie en stabilisatie’ genoemd.

In de vensterbank van de algemene ruimte staan wat planten en borden. Aan de grote vierkante tafel zit ook Sjaak (59), die jarenlang drugsverslaafd is geweest en de afgelopen tijd veel tegenslag had met zijn fysieke gezondheid. Zijn leven weer op de rit krijgen is niet makkelijk, ook vanwege de constante piep die hij hoort. Door dat oorsuizen kan hij geen viool meer spelen, wat zijn lust en zijn leven was.

Römer zet zijn rekwisieten op tafel. Een goudkleurige klankschaal, een boeddhabeeldje, een belletjeHij vraagt de deelnemers hun ogen te sluiten en zich op hun ademhaling te concentreren. “Probeer een gevoel van warmte en geborgenheid dat je hebt ervaren, op te roepen.” Na Römers tik tegen de klankschaal deelt Paul een herinnering. Sjaak komt er niet op. “Ik word helemaal gek van dat geluid in mijn oor. Waar heb ik dit aan verdiend? Niks gebeurt voor niks. Ik moet leren relativeren, afstand nemen en loslaten.”

(Bron en volledig artikel NOS)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *