Eenzaamheid verhoogt het risico op hartaanvallen, beroertes en overlijden

Mensen die sociaal geïsoleerd zijn, lopen 50 procent meer risico te overlijden. Daarnaast hebben zij 40 procent meer kans op een cardiovasculaire gebeurtenis, zoals een hartaanval of beroerte. Dit heeft nieuw onderzoek uit Duitsland aangetoond.

Foto door Isabella Mariana via Pexels

Hoogleraar epidemiologie Karl-Heinz Jöckel: “Deze observatie is met name interessant in de huidige discussie over de COVID-19-pandemie, waar sociale contacten in de meeste samenlevingen relevant zijn of zijn beperkt.”

De Duitse studie, die morgen wordt gepresenteerd op het virtuele congres van de Europese Academie voor Neurologie (EAN), analyseerde gegevens van 4.316 individuen met een gemiddelde leeftijd van 59,1 jaar. Het onderzoek laat ook zien dat een gebrek aan financiële steun het risico op cardiovasculaire gebeurtenissen vergroot.

De deelnemers aan het onderzoek waren vooraf niet bekend met hart- en vaatziekten en zijn gemiddeld 13 jaar gevolgd. Aan het begin verzamelden de onderzoekers informatie over verschillende soorten sociale ondersteuning, waarbij sociale integratie werd beoordeeld aan de hand van burgerlijke staat en samenwonen, contact met goede vrienden en familie en lidmaatschap van politieke, religieuze, gemeenschaps-, sport- of professionele organisaties.

(Bron en volledig artikel Skipr)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *