‘De onzichtbare ziekte, zichtbaar maken!’

“Hoe leg je gezonde mensen uit wat chronische aandoeningen met ons doen, emotioneel en lichamelijk? De meerderheid van de mensen begrijpt het niet, want wat jezelf niet hebt, hoe kan je het dan begrijpen?” Aan het woord is beeldend kunstenaar, illustrator en fotograaf Carina Dumais. 

“Bij een chronische pijnpatient speelt er van alles af in het lichaam, dat compleet gebroken is. 24 uur per dag, jaar in jaar uit, de zoektocht naar een behandeling of medicatie die de pijnen wat kunnen verlichten, want je komt nooit van deze pijnen af, we zijn uitbehandeld. Relaties die stuk gaan, moeders die niet met hun kinderen naar een dagje pretpark kunnen, het verlies van vrienden, het verlies van sociale contacten, niet meer uitgenodigd worden voor gezellig even een terrasje pikken omdat je vaak nee moet zeggen, of als je eenmaal op het terras bent, je eigenlijk gelijk weer naar huis moet, vanwege de pijnen. Pijnen wachten niet.

Chronische pijnen die je altijd in je eentje moet dragen. Soms heb je het geluk dat de er mensen zijn die je proberen te begrijpen en rekening met je houden. Als wij één dag ons redelijk voelen en dan wat ondernemen, moeten wij het de volgende dag, en soms wel 2 of 3 dagen, bekopen en liggen we als een dweil op de bank.

De eenzaamheid die je ervaart, want je sociale leven ligt letterlijk stil.

Via deze illustraties probeer ik een visueel beeld te geven hoe wij ons van binnen vaak voelen, gebroken, eenzaam en moe.

@Carina Dumais Art and Illustration 

 

Meer zien en lezen van Carina? Kijk eens op deze websites: 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *