De droom van onsterfelijkheid is nog springlevend

Het idee dat er een bron van de eeuwige jeugd bestaat is al zo oud als de mens zelf. Toch zijn we pas de laatste 50 jaar meer te weten gekomen over de oorzaken van veroudering en manieren om die tegen te gaan. Een wondermiddel tegen ouderdom is er nog niet, maar wetenschappers zijn er inmiddels vrij zeker van waar ze het moeten zoeken.

Is de eerste mens die zijn 150ste verjaardag kan vieren al geboren? Onderzoekers die het raadsel van het ouder worden proberen op te lossen, zijn het niet eens over deze kwestie. De Amerikaanse hoogleraren Steven Austad en Jay Olshansky hebben er in het jaar 2000 zelfs een weddenschap over afgesloten.

Austad stelde dat de eerste persoon die 150 wordt op dat moment al was geboren, maar Olshansky geloofde daar niet in. De twee wetenschappers hebben allebei 150 dollar in een fonds gestort, dat ooit toekomt aan de erfgenamen van degene die gelijk krijgt
In 2016 was geen van hen van gedachten veranderd en besloten ze nog eens 300 dollar in de pot te doen. Met een goed rendement kunnen de nabestaanden van de winnaar ooit een klein fortuin tegemoet zien.

Het leeftijdsrecord voor mensen – 122 jaar – is in handen van Jeanne Calment, die in 1997 overleed. Het houdt dus al meer dan 20 jaar stand, wat vreemd is, want de wereldbevolking wordt alsmaar ouder, dus er zijn genoeg mensen die het zouden kunnen verbeteren. In deze jaren is het aantal 65-plussers groter dan het aantal kinderen onder de vijf jaar. Dat is voor het eerst in de wereldgeschiedenis, en uit analyses blijkt dat de trend zich voortzet en dat het aantal ouderen blijft stijgen.
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft berekend dat kinderen die nu worden geboren in de westerse wereld 79 tot 83 jaar oud kunnen worden.
….
(Bron en volledig artikel Wetenschap in Beeld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *