Bredere sensor­vergoe­ding diabetes voorlopig van de baan

Er komt voorlopig geen ruimere vergoeding van Continu Glucose Monitoring (CGM) voor mensen met diabetes. Dit meldt minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op advies van Zorginstituut Nederland (ZIN). Verschillende organisaties in de diabeteszorg hadden Kuipers in januari een gezamenlijke brief gestuurd over de noodzaak dat de CGM voor meer mensen met diabetes beschikbaar moet komen.

Foto: Medtronic Diabetes Nederland

Minister Kuipers heeft ZIN gevraagd om de ontwikkelingen van CGM te blijven volgen, maar wil op dit moment geen nieuwe beoordeling uitvoeren. Daarom wordt CGM niet breder vergoed. De organisaties in de diabeteszorg zijn teleurgesteld over het besluit. Ze gaan een reactie sturen naar Kuipers en ZIN. De diabetesorganisaties zijn er namelijk niet van overtuigd dat ZIN op de hoogte is van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen. Ze doelen op een inventarisatie van onderzoeken die het Diabetes Fonds deed naar Hybrid Closed Loop-systemen (HCL).

CGM is een sensor die continu de bloedsuikerwaarde in het weefselvocht meet. Een CGM geeft in een HCL-systeem informatie aan het algoritme in de insulinepomp en deze insulinepomp geeft als dat nodig is automatisch insuline af. Hierbij vangt een HCL de meeste pieken en dalen op. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van HCL voor veel mensen precies het verschil maakt tussen het wel of niet halen van de behandeldoelen. Mede daardoor leidt HCL tot minder complicaties en een betere kwaliteit van leven voor mensen met diabetes.

(Bron en meer informatie Diabetes Fonds)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *