Biological ontdekt die aantal longaanvallen vermindert bij COPD

Dupilumab is het eerste en enige biologische geneesmiddel dat het aantal longaanvallen bij mensen met COPD vermindert. Die vermindering is aanzienlijk: dertig procent na een jaar. Ook verbeteren de longfunctie en de kwaliteit van leven. Helaas werkt het middel niet bij iedereen.

Dupilumab werkt alleen bij mensen met een type 2 ontsteking. Dat is ongeveer bij twintig tot veertig procent van de mensen met COPD het geval.

Dupilumap is een biological. Biologicals (biologische antistof) zijn medicijnen die (voor een deel) zijn gemaakt van natuurlijke eiwitten. Ze remmen een stap in het ontstekingsproces. “Deze studie toont aan dat dupilumab de vicieuze cirkel van longaanvallen en achteruitgang van de longfunctie kan verminderen bij mensen met ongecontroleerde COPD. Ook kan het middel de ademhaling verbeteren”, zegt onderzoeker Surya Bhatt van de University of Alabama at Birmingham. “Ik heb mensen met ongecontroleerde COPD veel te lang zien worstelen met de slopende symptomen van deze ziekte.  De huidige behandelmogelijkheden leveren maar beperkte verbetering op”, zegt hij.

(Bron en verder lezen: Longfonds)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *