Aspartaam en kanker, hoe zit dat?

Aspartaam is een zoetstof. Het geeft eten en drinken een zoete smaak, zonder dat hier suiker voor nodig is. Over aspartaam gaan veel berichten rond. Zo wordt er gezegd dat het kanker kan veroorzaken. Maar hoe zit het nu precies?

Aspartaam is een zoetstof die ongeveer 200 keer zoeter is dan suiker. Aspartaam bevat bijna geen calorieën. Daarom wordt het als vervanger voor suiker gebruikt in eten en drinken. Zo proef je een zoete smaak, maar krijg je minder calorieën binnen.

Aspartaam wordt al sinds de jaren 70 als zoetstof gebruikt in de VS en sinds de jaren 80 in Canada. Sinds 2013 is het voor de Europese markt goedgekeurd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Het is de meest onderzochte zoetstof. Producten met aspartaam zijn niet geschikt voor mensen met de erfelijke aandoening ‘fenylketonurie’(PKU).

Aspartaam is regelmatig slecht in het nieuws geweest. Dit komt door een onderzoek uit het verleden waarin het leek dat ratten die aspartaam kregen, vaker hersentumoren ontwikkelden dan ratten die geen aspartaam kregen.

Op 14 juli 2023 hebben de International Agency for Research on Cancer (IARC, de onderzoekstak van de WHO gericht op kanker) en de Joint Expert Committee on Food Additives (JECFA) bevindingen van nieuw onderzoek naar aspartaam en kanker bekendgemaakt. IARC concludeerde dat aspartaam mogelijk kankerverwekkend is voor mensen, wat bij velen tot zorgen kan leiden.

Maar het bewijs voor een direct verband tussen aspartaam en kanker is niet sterk. Het is onwaarschijnlijk dat aspartaam schadelijk is wanneer je je houdt aan de veilige hoeveelheid per dag.

De conclusie van de JECFA, op basis van haar nieuwste onderzoek, is dat er geen reden is om de hoeveelheid aspartaam die per dag veilig is te veranderen. Die hoeveelheid wordt de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) genoemd.

(Bron en verder lezen: Wereld Kanker Onderzoek Fonds)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *