Apothekers niet blij met regelmatig wisselen medicijnen voor patiënten

Foto door freestocks.org via Pexels

Patiënten moeten steeds vaker wisselen naar een ander (merk) geneesmiddel. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de zorgverzekeraar kiest om goedkopere geneesmiddelen te vergoeden, waardoor een patiënt overstapt van een merkmedicijn naar een generiek, merkloos middel. Uit onderzoek van De Monitor blijkt dat apothekers hier niet tevreden over zijn. 

“Dagelijks kom ik tegen dat mensen niet begrijpen dat ze een ander medicijn krijgen,” vertelt de voorzitter van de KNMP, de brancheorganisatie voor apothekers, Aris Prins in het NOS Radio 1 Journaal. “Dat kan gezondheidsrisico’s opleveren voor patiënten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld verward zijn over hoe vaak ze het medicijn moeten innemen. En ze snappen niet waarom ze naar een ander medicijn moeten.”

Ook waarschuwt Prins dat hij in de dagelijkse praktijk verwarring tegenkomt. “Niet iedereen kan het even goed begrijpen als ze moeten wisselen. Vooral als mensen meerdere medicijnen moeten nemen, kan het lastig zijn om te onthouden welk medicijn wanneer moet worden ingenomen. Als dat dan ook nog verandert, wordt het heel verwarrend.” Ook geven patiënten aan dat ze het zelf moeilijk vinden om de wisseling te begrijpen.

(Bron en volledig artikel NPO Radio 1)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *