Apothekers maken zich ernstig zorgen over tekorten geneesmiddelen

In 2021 was er nog steeds een tekort van 1007 geneesmiddelen. Apothekers in Nederland maken zich dagelijks ernstig zorgen over de geneesmiddelentekorten, zo blijkt uit de jaarcijfers van KNMP Farmanco over 2021. ‘­­­Hoewel er sprake is van een afname ten opzichte van een jaar eerder, ervaren wij dit niet zo aan de balie. De vlag gaat nog lang niet uit’, stelt KNMP-voorzitter Aris Prins. ‘Patiënten, apothekers en andere zorgverleners ondervinden hier enorme last van.’

De problematiek met geneesmiddelentekorten speelt al langere tijd in Nederland. Radar besteedde hier in 2020 en in 2018 al aandacht aan. Sinds 2010 is er een stijgende lijn met in 2019 en 2020 uitschieters dat meer dan 1400 geneesmiddelen (tijdelijk) niet verkrijgbaar waren.

Zo’n medicijntekort kan patiënten in grote problemen brengen. In 2019 besloot de toenmalige minister van Medische Zorg, Bruno Bruins tot het aanhouden van een minimale reserve: een ijzeren voorraad. De KNMP hoopt dat in 2022 het aantal tekorten structureel afneemt als vanaf 1 juli fabrikanten en groothandels samen verantwoordelijk zijn voor het aanleggen van een ijzeren voorraad van 2,5 maand.

(Bron en volledig artikel Radar)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *