Angsttherapeute waarschuwt: Laat corona niet je leven beheersen

(Bron: AD)
Corona maakt bang, ondervindt angsttherapeute Carolijn van Gorkum uit het Brabantse Veldhoven zelf. Maar: ,,Heel veel mensen zijn nog gewoon gezond.”

Foto door Korhan Erdol via Pexels

De schrik sloeg haar om het hart bij de eerste berichten uit China en daarna uit Italië over het coronavirus en zijn slachtoffers. ,,Ik heb een chronische ziekte, ben daarom extra kwetsbaar voor het virus en ik ben ook bang om dood te gaan”, zegt de Veldhovense angsttherapeute Carolijn van Gorkum. ,,Maar in tweede instantie ging ik voelen dat ik nu nog niet kán doodgaan. Ik heb nog veel te veel te doen, juist nú moet ik er zijn.”

Later was er een vastomlijnd moment waarop angst de kop opstak bij de Veldhovense. Dat was vorige week, toen ze keek naar het NOS Journaal. ,,In de eerste zin van presentator  Rob Trip zaten acht woorden als ‘gitzwart scenario’, ‘pandemie’, ‘teruglopende economie.’ Er wordt veel angst aangejaagd, ook door de media. Natuurlijk begrijp ik dat de verhalen over corona verteld moeten worden, maar de juiste verhouding is soms een beetje zoek. We zijn in Nederland met zeventien miljoen mensen, en de meesten zijn niet ziek. Veel meer mensen hebben het niet dan wel.”

De Veldhovense therapeute leeft momenteel net als iedereen aan huis gekluisterd, en komt bijna alleen nog maar buiten om boodschappen te doen. Dat is ,,niet echt ontspannend. Ik voelde deze week in een winkel heel veel angst. Het is lastig om van het onderwerp corona los te komen. Op straat praten mensen nergens anders meer over. Bij de bakker was van de week iemand aan het aftellen; ze rekende uit dat ‘we nog zeventig dagen te gaan hebben tot het einde van de lockdown.’ Het zou wel fijn zijn om af en toe even drie kwartier geen corona in gedachten te hebben. Of een dag geen corona-nieuws op televisie of in de krant.”

Lees het volledige artikel hier!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *