Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een artificial intelligence (AI)-model ontwikkeld dat op basis van een foto van het gezicht het risico op huidkanker voorspelt. Het AI-model werkt beter dan de huidige manier waarop dokters een risico-inschatting maken.
Het bijzondere aan het AI-model is dat het risicofactoren voor huidkanker kan aanwijzen die voor een menselijk oog onzichtbaar zijn. ‘Als dermatoloog let ik op dingen als pigmentvlekken, rimpels of het feit dat iemand in een zonnig land heeft gewoond. Het algoritme pikt meer kenmerken op dan alleen die klassieke risicofactoren voor huidkanker’, legt dermatoloog dr. Marlies Wakkee uit. Zij leidde het onderzoek samen met AI-expert dr. Gennady Roshchupkin.
Het team trainde het AI-model met ruim 2800 gezichtsfoto’s, die allemaal gemaakt zijn onder dezelfde omstandigheden. De onderzoekers weten welke mensen na het nemen van de foto huidkanker hebben ontwikkeld. Het algoritme destilleerde 200 kenmerken uit de foto’s, op basis waarvan het een voorspelling geeft van het risico op het ontstaan van huidkanker, in het gezicht of ergens anders op het lichaam. Die AI-gegenereerde voorspelling klopt beter dan een voorspelling gebaseerd op huidonderzoek, vragenlijsten en genetisch onderzoek. De onderzoekers publiceren hun resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet’s eClinicalMedicine.
De onderzoekers gebruikten zogeheten explainable AI-methoden. Dat betekent dat te achterhalen is waarop het algoritme de voorspellingen baseert. Dat is niet altijd het geval met AI. Vaak is het een soort blackbox waarvan niet duidelijk is hoe het model tot een bepaalde uitkomst komt.
(Bron en verder lezen: Erasmus MC)