Aangepaste doseringen tijdens de zwangerschap

PERSBERICHT
De Lareb website start met informatie over aangepaste medicijndoseringen tijdens de zwangerschap. De doseringen zijn gebaseerd op onderzoek in samenwerking van Moeders van Morgen Lareb met het Radboudumc en Maastricht UMC+.

Het eerste aangepaste doseringsadvies over het antidepressivum sertraline staat inmiddels online. Naar verwachting komen er in de loop van 2024 en de jaren erna verschillende doseeradviezen voor veelgebruikte geneesmiddelen bij. Ook vanaf het Farmacotherapeutisch Kompas wordt daarnaar verwezen.

Drie op de vier vrouwen gebruikt wel eens een medicijn tijdens de zwangerschap. In het lichaam van een zwangere vrouw treden allerlei veranderingen op, die invloed kunnen hebben op bijvoorbeeld de afbraak van het medicijn. Daarom is het bij sommige medicijnen nodig om tijdens de zwangerschap de dosering aan te passen. Dit is meestal niet onderzocht omdat in klinische onderzoeken maar zelden zwangere vrouwen worden opgenomen.

MADAM: “Model Aangepaste Doseringen voor Alle Moeders” gaat daar verandering in brengen. Dit onderzoek is opgezet om geschikte medicijndoseringen te vinden voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen. Het is een samenwerking van het Radboudumc, Maastricht UMC+ en Moeders van Morgen Lareb.

Door middel van placentaonderzoek is vast te stellen of, en hoeveel van, een medicijn bij een kind terecht komt. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in het Radboudumc aan de hand van placenta’s die onderzoekers na een bevalling met toestemming ontvangen. Bovendien kunnen voorspellende computermodellen of “virtuele zwangere vrouwen” helpen bepalen of het nodig is om doseringen tijdens de zwangerschap aan te passen voor moeder en kind.
Lees er hier meer over.

(Bron: Bijwerkingencentrum Lareb)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *