Syndroom van De Quervain

Het syndroom van De Quervain is een pijnlijke aandoening die ontstaat door een ontsteking van de pezen aan de duimzijde van de pols. Deze aandoening kan leiden tot pijn en functieverlies in de pols en duim, wat dagelijkse handelingen, zoals het oppakken van voorwerpen of het uitvoeren van repetitieve bewegingen, moeilijk kan maken. Het syndroom werd voor het eerst beschreven door de Zwitserse chirurg Fritz de Quervain in 1895.

Oorzaken
Het syndroom van De Quervain ontstaat door een irritatie of ontsteking van de peesschede van de spieren *abductor pollicis longus* en *extensor pollicis brevis*. Deze pezen lopen langs de pols en zorgen voor beweging van de duim. Bij herhaalde of intensieve bewegingen van de duim en pols, bijvoorbeeld door langdurig typen, tuinieren of het optillen van een kind, kunnen deze pezen geïrriteerd raken, wat leidt tot ontsteking en zwelling. Ook hormonale veranderingen, zoals tijdens zwangerschap of borstvoeding, kunnen een rol spelen bij het ontstaan van het syndroom.

Symptomen
De belangrijkste symptomen van het syndroom van De Quervain zijn:
1. **Pijn**: Vooral aan de duimzijde van de pols, die kan uitstralen naar de onderarm.
2. **Zwelling**: Soms kan er een zichtbare zwelling ontstaan aan de basis van de duim.
3. **Verminderde functionaliteit**: Het is vaak moeilijk om de duim volledig te gebruiken, vooral bij het grijpen of het maken van vuistbewegingen.
4. **Knappend gevoel**: Bij bewegen van de duim kan er een knappend of schurend gevoel optreden in de peesschede.

Diagnose
De diagnose van het syndroom van De Quervain wordt meestal gesteld op basis van de klachten en een lichamelijk onderzoek. Een veelgebruikte test is de **Finkelstein-test**. Hierbij wordt de duim in de handpalm gebogen en worden de vingers eromheen gevouwen. Vervolgens wordt de pols naar de pinkzijde gebogen. Bij aanwezigheid van het syndroom veroorzaakt deze beweging een scherpe pijn aan de duimzijde van de pols.

Behandeling
De behandeling van het syndroom van De Quervain richt zich op het verminderen van de ontsteking en het verlichten van de pijn. Veelgebruikte behandelmethoden zijn:

1. **Rust**: Het vermijden van de activiteiten die de klachten veroorzaken, zoals repetitieve bewegingen met de duim.
2. **Spalken**: Een spalk kan worden gebruikt om de duim en pols te immobiliseren en rust te geven aan de ontstoken pezen.
3. **Medicatie**: Ontstekingsremmende medicijnen zoals NSAID’s (bijv. ibuprofen) kunnen helpen om de ontsteking en pijn te verminderen.
4. **Fysiotherapie**: Oefeningen om de pezen te versterken en de bewegingsvrijheid te verbeteren worden vaak aangeraden.
5. **Corticosteroïdinjecties**: Bij ernstige gevallen kan een injectie met corticosteroïden rond de pezen worden toegediend om de ontsteking te verminderen.
6. **Operatie**: Als conservatieve behandelingen niet effectief zijn, kan een chirurgische ingreep nodig zijn. Tijdens de operatie wordt de peesschede geopend om meer ruimte te geven aan de geïrriteerde pezen, waardoor de druk afneemt en de klachten verdwijnen.

Preventie
Om het syndroom van De Quervain te voorkomen, is het belangrijk om overbelasting van de pols en duim te vermijden. Dit kan door pauzes te nemen tijdens repetitieve activiteiten, ergonomische hulpmiddelen te gebruiken, en de spieren en pezen rond de duim te versterken door middel van gerichte oefeningen.

Conclusie
Het syndroom van De Quervain is een vervelende, maar behandelbare aandoening die vooral voorkomt bij mensen die repetitieve bewegingen maken met hun duim en pols. Vroege diagnose en behandeling kunnen helpen om de klachten te verminderen en verdere complicaties te voorkomen. Bij aanhoudende klachten is het belangrijk om medische hulp te zoeken, zodat de juiste behandelingsopties kunnen worden overwogen.

# Bronnen
– Van Harten, E. A., & Ruijs, A. C. J. (2019). *Het syndroom van De Quervain*. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 163. Retrieved from: [https://www.ntvg.nl](https://www.ntvg.nl).
– Voorn, A. (2021). *De Quervain syndroom: Symptomen, Oorzaken & Behandeling*. Gezondheidsplein. Retrieved from: [https://www.gezondheidsplein.nl](https://www.gezondheidsplein.nl).
– Willemsen, B., & Van Hees, T. (2022). *De Quervain syndroom: Een veelvoorkomende aandoening van de pols*. Medische kennis, 34(5).

——————————-

Dit artikel is geschreven met behulp van ChatGPT.
Wat is ChatGPT? ChatGPT is een chatbot op basis van kunstmatige intelligentie (KI of AI). De tool werkt zoals iedere andere chatbot: gebruikers typen teksten in de vorm van prompts (vragen of opdrachten) en de tool antwoordt met een eigen tekst. Wat ChatGPT zo uniek maakt is hoe vloeiend, uitgebreid en menselijk klinkend de antwoorden zijn, evenals het grote aantal onderwerpen dat de tool kan bespreken.

Disclaimer: U dient de informatie van dit artikel, en andere artikelen op deze website, niet als vervangend medisch advies te beschouwen. Indien u twijfels heeft over uw gezondheid of een gezondheidsadvies nodig heeft, dient u contact op te nemen met uw huisarts of specialist.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *