Werkdruk artsen neemt toe door desinformatie

Op sociale media circuleren met grote regelmaat filmpjes die bol staan van de medische desinformatie: kinkhoest is een verrijking voor de ontwikkeling van je kind, zonnebrandcrème is kankerverwekkend of van deodorant kun je hartstikke ziek worden.

Photo by Online Marketing on Unsplash

Artsen horen het geregeld terug in de spreekkamer, blijkt uit een enquête van de NOS en artsenfederatie KNMG. Ruim de helft van de artsen die meededen heeft minstens een keer per week te maken met een patiënt die met desinformatie naar de afspraak komt. Dat heeft grote invloed op hun werkdruk, blijkt uit de enquête onder 670 artsen.

55 procent van de ondervraagden heeft minstens een keer per week te maken met een patiënt die verkeerd is geïnformeerd. Bij 14 procent is dat dagelijks of meerdere keren per dag. “Dat aantal is verrassend hoog”, zegt KNMG-voorzitter René Héman.

Huisarts Anneke Aarts uit Breda ziet dagelijks mensen in haar praktijk die online iets hebben gelezen dat niet klopt. “Het gaat dan vooral over hormonen, vaccinaties en zaken als vitamine B12. Je moet achterhalen waar de patiënt het vandaan heeft, wat hij of zij erover gelezen heeft. Vervolgens moet ik vaak praten als Brugman om uit te leggen dat wat zij hebben opgezocht, niet klopt.”

(Bron en verder lezen: NOS)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *