De langdurige zorg dreigt volledig vast te lopen, waarschuwt belangrijk adviesorgaan

De langdurige zorg houdt mantelzorgers nu vaak buiten de deur. Om het personeelstekort op te lossen moet dat veranderen.

De langdurige zorg dreigt volledig vast te lopen als de sector de hulp van naasten en vrijwilligers niet snel en structureel omarmt. Daarvoor waarschuwt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving in het advies Anders leven en zorgen dat gisteren verscheen.

Volgens de raad, een belangrijk adviesorgaan voor regering en parlement, is vanwege het snel oplopende personeelstekort in bijvoorbeeld de ouderen- en gehandicaptenzorg „een fundamentele herziening” nodig van de relatie tussen zorgverleners en mantelzorgers. Als naasten niet beter bij de zorg worden betrokken, vreest de raad dat „onorthodoxe oplossingen” nodig zijn, zoals de inzet van arbeidsmigranten in de zorg.

De raad signaleert het bekende probleem dat er steeds minder zorgmedewerkers zijn terwijl het aantal hulpbehoevenden groeit. Nu al is er een tekort van zo’n 50.000 zorgverleners, over negen jaar is dat met 135.000 bijna drie keer zo groot. Hoewel Nederland nu al ruim vijf miljoen mantelzorgers heeft, constateert de raad dat zij onvoldoende steun en erkenning krijgen terwijl zij „een essentieel onderdeel” van de langdurige zorg zijn. „Familie wordt soms als lastig of bemoeizuchtig gezien, vrijwilligers als klushulpjes.”

(Bron en volledig artikel NRC)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *