Na een half uur praten geen stem meer hebben, een week ziek zijn na een flinke fietstocht, denken dat je Alzheimer hebt omdat je ineens verschrikkelijk vergeetachtig bent. Wat kunnen artsen betekenen voor mensen die na covid-19 langdurig klachten hebben? Naar schatting kampen momenteel enkele tienduizenden Nederlanders daarmee. Ook jonge mensen die thuis uitziekten.
De reguliere zorg kan velen helpen, maar het ministerie van VWS verwachtte een grotere behoefte aan nazorg. Daarom is er de Stichting C-Support die mensen bijstaat als zij vastlopen vanwege langdurige klachten na covid-19. De stichting kan de hulpvraag echter niet aan.
De meeste mensen herstellen na covid-19. “Van griep en Q-koorts weten we ook dat herstel lang kan duren, maar uiteindelijk knapt het merendeel op”, zegt Jako Burgers van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Hij schat dat 9 van de 10 mensen die wekenlang klachten hebben daar na een jaar vanaf zijn.
Mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen hebben sowieso tijd nodig om te herstellen. Ze hebben spierkracht en gewicht verloren en moeten weer in conditie komen. Zo nodig worden ze na ontslag verwezen naar een revalidatietraject of specialist.
“Het is belangrijk de nazorg individueel af te stemmen”, zegt longarts Monique Reijers van het Radboudumc. Zij leidde een werkgroep die een leidraad opstelde voor nazorg na ziekenhuisopnames. “Er is niet één pakket voor iedereen. Sommige mensen kunnen direct naar huis, anderen niet. Sommige mensen moet je activeren, anderen moet je afremmen omdat ze over hun grenzen gaan.”
Uiteindelijk belanden de meeste mensen met langdurige klachten bij hun huisarts. “Ik schat dat er nu 25.000 à 30.000 mensen zijn met klachten die meer dan 8 weken aanhouden en die het functioneren in de weg staan”, zegt Burgers.
Hij ziet vooral uitgeputte mensen. “Ze zijn moe na geringe inspanning, lezen minder snel, kunnen zich slecht concentreren en komen soms niet op woorden. Bij lichamelijk onderzoek vinden we vaak geen afwijkingen. We denken dus dat er in de cellen iets is veranderd dat we niet kunnen meten. Maar of je iets vindt of niet: de klachten zijn reëel en daar moeten we mee aan de slag.”
(Bron en volledig artikel NOS)
Ik ben hart/ long rug, nek, maag patiënt! Medio januari 2021 corona gehad, ben er zeven dagen knock out van geweest en twee weken belabbert. Heb nu nog steeds naweeën van de corona, heb via de huisarts coronatherapie. Mijn hartproblemen zijn in die periode erger geworden nu oa. regelmatig hartritme stoornissen. Ondanks dit alles vind de UWV arts mevrouw Hermans dat ik gewoon 8 u per dag, 40 u per week zou moeten kunnen werken? Ik begrijp het niet meer! Heb een klachte jegens haar en het UWV neergelegd bij de Nationale ombudsman, ( maar daar verwacht ik niet veel van want hij laat UWV contactpersoon controleren of zijn/ haar UWV. collega’s hun werk wel goed doen), SLAGER keur je eigen vlees. En bij het Tuchtcollege voor de gezondheidszorg heb ik een klacht neergelegd! Ik ben bang dat, net als bij de toeslag affaire ik/ wij niet geloofd worden en met een kluitje het riet/ de armoede van de bijstand ingejaagd worden, ondanks 36 jaar werken en premie betalen! Laat AUB. maar weten of u het uitgebreide verhaal van mij wilt weten!