Risico’s van een hoog cholesterol: waar ligt nou de waarheid?

‘Hoe lager je cholesterol, hoe beter.’ Een claim die we al jaren horen, omdat je anders het risico loopt op hart- en vaatziekten. In de Radar Extra van vorig jaar lieten we zien dat er geen hard wetenschappelijk bewijs is voor ’the lower the better’. Na deze uitzending kregen we veel vragen binnen van mensen die een erfelijke aandoening hebben, Familiaire Hypercholesterolemie (FH), waardoor ze een extreem hoog cholesterol hebben. Ze moeten hierdoor mogelijk hun hele leven lang medicijnen slikken. Hoe zit het dan met deze groep patiënten?

Afbeelding: MijnGezondheidsgids.nl

Miranda van der Gaag en Barbara Stradmeijer hebben allebei FH en lopen met vragen rond. Miranda kan niet tegen statines (een cholesterolverlager) en neemt een injectie die haar LDL-cholesterol (in de volksmond: het slechte cholesterol) verlaagt. De injectie die ze neemt is de zogenaamde PCSK9-remmer. Ze vraagt zich af wat de effecten zijn van de medicatie op lange termijn.

Barbara gebruikte dezelfde injectie maar kreeg last van bijwerkingen, dus is ze gestopt. Haar arts, Dr. Erik Stroes, vertelde haar dat stoppen betekende dat ze mogelijk binnen een paar jaar op zijn operatietafel terecht zou komen. Dit boezemde haar veel angst in.

Mensen met een hoog cholesterol voelen zich vaak prima maar krijgen snel medicatie voorgeschreven, met de nodige bijwerkingen. Hoe zit het dan met het verband tussen een hoge waarde van het ‘slechte cholseterol’ en hart- en vaatziekten?

(Bron en volledig artikel Radar)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *