(Bron: Zorg.nu)
Patiënten bij wie de behandeling is uitgesteld vanwege de coronacrisis kunnen worden opgezadeld met honderden euro’s aan extra kosten. Ze betalen twee keer het eigen risico of een deel daarvan, zo blijkt uit navraag door BNR.
In totaal zijn honderdduizenden patiënten de afgelopen weken niet behandeld wegens de uitbraak van het coronavirus. Ondertussen zal de behandeling voor een deel van hen wel fors duurder uitvallen, zo erkent het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Dat heeft te maken met de manier waarop ziekenhuizen de zorgkosten registeren. Ziekenhuizen noteren de eerste keer dat een patiënt naar het ziekenhuis gaat, bijvoorbeeld het eerste gesprek met de arts. Dat is de start van een behandeltraject.
Zo’n traject duurt maximaal 120 dagen. Bij een behandeling die in 2019 start, worden alle kosten binnen deze periode verrekend met het eigen risico van dat jaar. Dus ook als een deel van de behandeling in 2020 plaatsvindt. Maar omdat veel behandelingen zijn uitgesteld vallen ze nu buiten deze periode van 120 dagen. En daardoor moeten patiënten twee keer hun eigen risico aanspreken.
Update: Zorgverzekeraars gaan in gesprek met ministerie
Zorgverzekeraars gaan in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de situatie van patiënten die twee keer hun eigen risico dreigen te moeten betalen doordat hun ziekenhuisbehandeling is uitgesteld.
‘Wij willen niet dat verzekerden voor verrassingen komen te staan’, laat brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland weten. Een woordvoerder wijst er wel op dat de overheid over het eigen risico gaat. Een eventuele tegemoetkoming aan patiënten zou van de politiek moeten komen.
Bron: ANP MediaWatch / BNR