Zware maand voor hooikoortspatiënten: graspollenseizoen op z’n piek

Vaseline aan de binnenkant van je neus smeren, pollenhorren voor de ramen en gewassen kleding niet buiten laten drogen. Wat tips voor mensen met een graspollenallergie, want er breekt voor hen een zware maand aan. De graspollen bloeien massaal door de natte tweede helft van mei en de temperaturen van 20 graden of meer de komende tijd.

Afgelopen week is de piekperiode van het graspollenseizoen begonnen en die houdt de hele maand juni aan, verwacht Jaco van Wezel van Weeronline. ,,Het wordt geleidelijk weer vrij warm en overwegend droog zomerweer. Daardoor neemt de kans op hooikoortsklachten flink toe.”

Juni is altijd al de piekmaand van het hooikoortsseizoen, omdat er dan veel verschillende soorten gras bloeien en pollen verspreiden. Nu zijn er al ‘zeer veel’ pollen in de lucht, zegt Van Wezel, terwijl het eerder deze maand juist ‘rustiger’ was. ,,De ontwikkeling van het gras werd geremd door de droogte. Op sommige plaatsen begon het gras zelfs geel te kleuren. Maar doordat in de tweede helft van mei op grote schaal buien volgden, heeft het gras een impuls gekregen.” Hij verwijst naar metingen van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. De website Pollennieuws noemt de trend ‘zeer ongunstig’ voor hooikoortspatiënten.

(Bron en verder lezen: AD)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *