Zes maanden na ‘milde corona’ nog altijd ziek: ‘Het gaat om serieuze symptomen’

Een groep patiënten die een vrij milde corona-infectie heeft doorgemaakt wordt maar niet beter. Negen van de tien van hen voelen zich na een half jaar nog steeds ziek. Dat wijst nieuw onderzoek uit.

Onderzoekers van het Longfonds, van kennis- en behandelcentrum Ciro en de universiteiten Maastricht en Hasselt keken naar een bepaalde groep patiënten die in het voorjaar ziek werden, maar niet opgenomen hoefden te worden in een ziekenhuis. Deze patiënten hadden elkaar in Facebook-groepen gevonden waar ze ervaringen en tips met elkaar uitwisselden. Waar de meeste mensen na een infectie met het coronavirus binnen een paar weken weer opknappen, voelden deze mensen zich maanden later nog steeds ziek.

“We hebben deze specifieke groep coronapatiënten nu opnieuw ondervraagd. Meer dan 90 procent geeft aan een half jaar na dato nog steeds veel klachten te hebben”, vertelt hoogleraar revalidatiewetenschappen Martijn Spruit. “Het gaat om serieuze symptomen, zoals ernstige vermoeidheid, benauwdheid, cognitieve problemen of een heel slechte algemene conditie.”

De 26-jarige Rachel herkent zich in deze omschrijving: “In maart werd ik ziek. Daarvoor werkte ik veertig uur per week, ik was met grote regelmaat in de sportschool te vinden en kon moeiteloos 15 kilometer hardlopen”, somt Rachel op. “Nu lukt het me amper om boodschappen te doen of met de hond een kort ommetje te maken.”

Een avondje met vriendinnen of weer terug aan het werk; dat zit er voor Rachel voorlopig niet in. “Naast de fysieke uitputting wordt ook mijn hoofd heel snel moe van allerlei prikkels om me heen, zoals veel mensen die door elkaar praten.”

Huisarts Jiska Snoeck-Stroband ziet regelmatig patiënten met vergelijkbare klachten. “In het begin konden we heel weinig voor deze mensen doen. We hadden geen idee met welke vijand we te maken hadden.”

Inmiddels is meer bekend over het coronavirus. Artsen weten nu dat COVID-19 tot ernstige longklachten kan leiden, maar ook andere organen, zoals de hersenen of nieren kan aantasten. “Gelukkig hebben maar weinig patiënten zulke ernstige complicaties. Maar juist de specifieke groep patiënten die níet naar het ziekenhuis hoefde, maar nu al maandenlang thuis kwakkelt, heeft onze hulp nodig”, vindt de huisarts.

Drie vrouwen die ook niet van corona konden afkomen, zijn Mariëlle, Charissa en Patricia. Ze vertelden in mei wat hen was overkomen en welke klachten ze hielden.

(Bron en volledig artikel Een Vandaag)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *